Dit wordt een Reiki-expeditie c.q. Reiki-studiereis met enkele specifieke doelen, namelijk plaatsen, personen en instanties bezoeken die relevant zijn voor de traditie van Reiki.
Als eerste betreft het plekken die rechtstreeks met de grondlegger van Reiki, Mikao Usui, te maken hebben, zoals zijn geboorteplaats, de berg waar hij zijn verlichtingservaring heeft gehad en zijn begraafplaats met de gedenksteen.
Tevens worden plekken bezocht die te maken hebben met religies en spirituele tradities waaruit Usui en een student van hem, Chujiro Hayashi, wellicht inspiratie hebben geput. Veelal zijn dit sowieso al ‘toeristische plekken’, zoals heilige plekken van het shintoïsme, het boeddhisme en de Healing Buddha.
Eén van de reisdoelen is deze mogelijke inspiratiebronnen inhoudelijk te bekijken en te bezien of er iets in hun leringen te herkennen is dat terug te vinden is in de traditie van Reiki, zodat het wellicht aannemelijk kan worden gemaakt dat Usui en/of Hayashi daardoor geïnspireerd zijn geweest. We kunnen ter plekke onderzoeken of hun namen, of specifiek ‘Reiki’ ergens worden vermeld.
Een ander doel is ontmoetingen te hebben met Japanse Reiki-beoefenaars. Usui gaf in 1921 Reiki vorm en noemde dat Usui Reiki Ryoho. Ook richtte hij een vereniging op onder de naam Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho Gakkai. Kort daarna ontstond al tenminste één andere richting en dat is die van Hayashi (Hayashi Reiki Kenkyukai). Vanaf hem zijn meerdere richtingen bekend, die broertje-zusje stromingen zijn van de ‘Hayashi-Takata-Furumoto’ (Usui Shiki Ryoho) tak, waarin veel Nederlanders hun Reiki hebben geleerd. Het streven is beoefenaars van andere stromingen als wel leden van de Usui Gakkai te ontmoeten. Met deze Japanse beoefenaars kunnen ideeën uitgewisseld worden over de essentie van Reiki en healing; een ontmoeting tussen Oost en West.
Als laatste: we zijn in Japan en natuurlijk zitten er ook typisch toeristische plekken in het programma, zoals Mount Fuji.