Ma 15 /10
Omstreeks 15.00 uur vertrekken we van Schiphol per rechtstreekse KLM-vlucht naar Narita Airport, Tokyo.
Di 16/10 Narita – Tokio
Aankomst op het vliegveld Narita om 09.00 uur. Transfer naar de stad met een eigen bus, aankomst plm 11.00 uur.
Middag, (nog) geen programma.
Wo 17/10 Tokio
Bezoek sites in Tokio met het openbaar vervoer: Saihoji Temple, Togo Shrine, Meiji Shrine. De Saihoji Temple is een openbare begraafplaats. Hier is ook de begraafplaats van Usui te vinden met de gedenksteen. Dit is een Yodo Shu (Pure Land) begraafplaats.
De Togo Jinja is een heilige shinto plek die is opgericht ter ere van een Admiraal, en Hayashi was een marineofficier net als enkele van Hayashi’s leerlingen. Hier zou in april 1922 de Usui Gakkai zijn gehuisvest. Toen de activiteiten van de Gakkai zich uitbreidden, is het hoofdkwartier verplaatst naar Nakano in februari 1925. Usui stierf in het jaar daaropvolgend, 1926. Er van uitgaand dat Usui (1865-1926) een bepaalde ontwikkeling heeft doorgemaakt voordat hij in 1921 Reiki vormgaf, zou deze hebben kunnen plaatsgevonden in de tijdgeest van de laatste jaren van het Edo-tijdperk (1603-1868), gedurende het Meiji-tijdperk (1868-1912) en gedurende het Taisho-tijdperk (1912-1926). Ook Hayashi (1880-1940) moet de tijdgeest van die periodes hebben ingeademd, als ook de vroege jaren van het Showa-tijdperk (1926-1989) tot aan zijn dood in 1940. Al deze vier periodes hadden heel specifieke invloed op het sociale, culturele, en religieuze leven van de Japanners uit die tijd. De Meiji Shrine is een heilige plek ter nagedachtenis van de Meiji-keizer. Usui zou geïnspireerd zijn geweest door bepaalde gedichten van de Meiji-keizer.
Do 18/10 Tokio
Geen of nader in te vullen programma.
Ergens op woensdag, donderdag of vrijdag proberen we de volgende ontmoetingen te hebben. Reiki Jin Kei Do is een stroming in de lijn Usui-Hayashi-Takeuchi (Zen monnik) en zou een meer meditatieve benadering van Reiki hebben. Deze stroming is ook verbonden met EnerSense, dit is een stroming in de lijn: Usui-Hayashi-Takeuchi-Takamori. Takamori ging naar Tibet, vond daar het ‘Buddho System of Healing’ en herkende daarin Reiki, maar het was volgens hem uitgebreider. Er is contact met Stephen Skelton, een Reiki Master in Reiki Jin Kei Do. Hij woont in Tokyo, maar is Nieuw Zeelander van origine.Verder is er contact met de University of Tokyo, om een ontmoeting te regelen met professor Susumu Shimazono. Hij heeft artikelen gepubliceerd waarin hij iets zegt over Reiki, dus hij moet er meer van weten en wij hopen dat hij dat met ons wil delen.
Vr 19/10 Tokio
Bezoek aan Edo Tokyo Museum. Zie de uitleg over het Edo-tijdperk hierboven.
In de middag is een ontmoeting gepland met Mr. Mochizuki.
Za 20/10 Tokio – Mt. Fuji – Nagoya
We reizen per expresbus naar Gotemba voor een bezoek aan het vredespark en zijn pagode. We reizen via Gotemba per Shinkansen (de hogesnelheidstrein) naar Nagoya. In Nagoya per OV naar het hotel, waar we overnachten.
Zo 21/10 Nagoya – Taniai – Kyoto
Per OV reizen we naar Taniai, waar tijd is voor exploratie. Taniai is de geboorteplaats van Usui. Ergens in het dorp staat ook een opgerichte Torii door de gebroeders Usui n.a.v. de grote aardbeving in 1923. Terug naar Nagoya en per Shinkansen naar Kyoto, waar we overnachten.
Ma 22 Okt Kyoto
Bezoek aan het Gouden Paviljoen, Kiyomizu tempel, Chion-in, Daigoji tempel, De Chion-in Temple is het hoofdkwartier van het Pure Land boeddhisme en Usui ligt begraven op een Pure Land begraafplaats.
Di 23/10 Kyoto – Nara
Met de bus naar het nabije Nara waar we de Yakushiji tempel, de Kasuga Schrijn, en het Nationaal Museum bezoeken. Overnachting in Nara.
Wo 24/10 Nara – Enryakuji
Per trein en kabelbaan naar de Enryakuji Temple waar bezoek aan en diner en overnachting in het tempelcomplex.
Do 25/10 Enryakuji tempel – Kyoto
De ochtend brengen we door in en rond de Enryakuji tempel, waar we tussen 09.15 uur en 10.15 uur meedoen aan een zenmeditatie. In de middag terugkeer naar Kyoto, waar ’s middags geen of nader in te vullen programma.
Op één van de dagen in Kyoto proberen we een ontmoeting te hebben Tadao Yamaguchi, hoofd van Jikiden Reiki Kenkyukai Dit is een stroming die is opgericht door zijn moeder Chiyoko Yamaguchi. De lijn van deze stroming is: Usui-Hayashi&Sugano-Chiyoko Yamaguchi-Tadao Yamaguchi.
Ook proberen we op één van deze dagen een ontmoeting te regelen met iemand van Oomoto. Oomoto of Omoto is een ‘New Religious Movement (NRM)’, waarvan er in de jaren eind 1800 – begin 1900, tientallen zijn ontstaan. Reiki wordt door Susumu Shimazono gekenmerkt als zo’n NRM, net als Omoto. Omoto is ontstaan eind 1800, dus net iets eerder dan Reiki. Opvallend is dat Omoto tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verboden, maar na WWII weer kon terugkomen, waar Reiki juist tijdens WWII wel kon voortbestaan, maar na WWII zich terugtrok, of moest terugtrekken uit de openbaarheid in Japan. Dit kan wellicht de oorzaak zijn van de geslotenheid vandaag de dag van deze Gakkai.
Vr 26/10 Kyoto – Kurama – Kyoto
Dagexcursie vanuit Kyoto naar Kurama. Bezoek aan de tempel en de omgeving. Kurama-Yama is de ‘heilige’ berg waar Usui zijn verlichtingservaring heeft gehad. Verder gaan we proberen een ontmoeting te hebben met Rei Jyutsu Kai. Dit is een ‘Spiritualists Group’ met een hoofdkwartier aan de voet van de berg Kurama, waar Usui lid van zou kunnen zijn geweest. De meditatie die Usui op de berg heeft gehouden lijkt te passen in het type meditatie die deze stroming voorstaat. Een bad in de publieke onsen (warme bronbad) is mogelijk tegen de geldende entreeprijs.
Za 27/10 Kyoto – Okayama
De reis naar Okayama gaat per hogesnelheidstrein. Van Okayama rijden we met de bus over bruggen naar Matsuyama op het eiland Shikoku. Het eiland Shikoku is beroemd om zijn 1.400 km. lange pelgrimsroute die bekend is als de ‘88 Tempels van Shikoku’. Deze route is rond het jaar 800 vastgesteld door Kobo Daishi, de stichter van het boeddhisme van het Ware Woord, afgeleid van het tantrisch boeddhisme uit India. Langs de route reizen pelgrims in traditionele kledij met een korte, witkatoenen jas, een gekleurde schouderband en brede strooien hoed. De 51e tempel is de meest bijzondere van allemaal. Bezoek aan de Ishiteji tempel (nr. 51 van de pelgrimsroute) en het Matsuyama kasteel. We overnachten in het Nibukawa Onsen Hotel bij Matsuyama.
Zo 28/10 Matsuyama – Takamatsu
Met de bus gaan we naar Takamatsu. Onderweg bezoeken we de Kotohira Schrijn, het Ritsurin Park, het Kagawa Historisch museum en de Zentsuji Temple. Overnachting in Takamatsu.
Ma 29/11 Takamatsu – Tokushima – Osaka
Bezoek aan de Ryozenji tempel (nr. 1 op de pelgrimsroute) en het Naruto Ohashi Brug-observatorium, waar we vanaf de enorme bruggen een spectaculair uitzicht op de woelige zeestraat hebben. Overnachting in Osaka.
Di 30/10 Osaka – Amsterdam
Na het ontbijt vertrek naar de luchthaven Kansai, vanwaar om 12.30 uur vlucht per Air France naar Parijs en van daar per KLM naar Amsterdam. Aankomst 20.00 uur dezelfde dag.